Sokorói-dombság Reformátusai

Hétkezdő reggeli csendesség

2023. augusztus 20. 23:02 - Bella Péter

2023. 08. 21.

Ezen a héten nem tartunk úgy hétfő reggeli alkalmat, ahogy szoktunk, ezt itt, online formában tudjuk megoldani, hogy ne maradjon ki ez a hét sem. Az alábbiakban leírom a megszokott lépések szerint az alkalom menetét.

pexels-johnmark-smith-272337_1.jpg

1. Előkészület: keressünk egy csendesebb helyet otthon vagy ahol  éppen vagyunk, ahol egy kicsit egyedül lehetünk és nem zavar semmi. Készítsük elő a Bibliánkat, énekeskönyvünket, érdemes egy jegyzetfüzetet is magunknál tartani, lejegyzetelni, ha valami fontosat megértünk.

3. Ének (ha van kedvünk és lehetőségünk énekeljük, de imádkozva olvasni is lehet csendben): 7 

4. Igeolvasás: A bibliaolvasó kalauz szerinti újszövetségi napi igéje: 1Péter 4,1-6. Érdemes saját Bibliából, de ide is kiírjuk az adott részt az új fordítás szerint. 

1 Mivel tehát Krisztus testben szenvedett, vértezzétek fel magatokat azzal a felismeréssel, hogy aki testileg szenved, az elszakad a bűntől,

2 hogy többé ne emberi vágyak, hanem Isten akarata szerint éljétek le testi életetek hátralevő idejét.

3 Bizony, elég volt abból, hogy a múltban a pogányok szokása szerint kicsapongásokban, kívánságokban, részegeskedésekben, dorbézolásokban, tivornyázásokban és szentségtelen bálványimádásokban éltetek.

4 Azért csodálkoznak rajtatok, sőt káromolnak titeket, mert nem rohantok velük együtt a kicsapongásnak ugyanabba a posványába.

5 De számot fognak adni annak, aki készen áll ítélni élőket és holtakat.

6 Mert a holtaknak is azért hirdettetett az evangélium, hogy megítéltessenek ugyan mint emberek testben, de éljenek Isten szerint lélekben.

a. Olvassuk el először egyben.
b. Olvassuk el gondolategységenként meg-megállva, elmélkedve. Gondolkodjunk el azon, mi szólít meg az adott versekből, mondatokból, hogy mit tudunk meg Istenről, Jézusról, mit tudunk meg az emberről, hogyan kapcsolódhat mindez hozzánk, a saját tapasztalatainkhoz. Segítségként írok pár, az igemeditációt segítő mondatot - de nem kötelező ezekhez ragaszkodni. (Ha valami különösen is megérint, ha fontosnak érezzük, érdemes leírni.)

1-2.v.: Tudsz-e a testi szenvedésre másként gondolni, mint hogy csapás? Elhiszed-e, hogy Isten képes úgy végigkísérni a szenvedésen, hogy annak jó gyümölcse is lesz? Jézus Krisztus megváltása szenvedés által ért célhoz, szenvedésén keresztül kaptuk meg a bűnbocsánatot és az örök életet tőle. A szenvedés másokért nem átok, sokszor a szeretet kifejeződése. Elhiszed ezt? 
Tudsz-e a testi vágyak helyett Isten akarata szerint dönteni, mi határozza meg igazán az életmódodat? Tényező, az, hogy mit kíván tőled Isten?
3-4.v.: A múltunkban a világ, a társadalom, a saját korunk értékrendje által diktált életmód szerint éltünk Istent nem ismerve és ennek része volt a szélsőség is. Hogy gondolsz most erre vissza hívő emberként? Elszakadtál ezektől - nem csak fizikailag, de lelkileg is? 
A hívő ember nemet tud mondani arra, ami önpusztító vagy rombol másokat, ezt azért tudja megtenni, mert új életet kapott Istentől, más rendben, más viszonyítási pontokkal. Visszakaptuk az egészséges életet. Ez sokaknak nem tetszik, Péter is erről beszél. Volt, hogy mások nehezteltek, gúnyoltak, mert nemet mondtál a hited miatt valamire ami nem volt helyes? Honnan merítesz az ilyen döntésekhez erőt?
5-6.v.: Az életünk eredménye egyben ítélet is, hitünk szerint a halálunkkal nem ér véget a történetünk. Van következménye annak, amiket szólunk, teszünk. Mit jelent most neked ez? 

5. Imádság

Vidd Isten elé szenvedéseidet. Csendesedj el mellettük.
Adj hálát Jézus Krisztusnak azért, mert érted szenvedett. Imádságban gondolkozz el Jézus szenvedésének benned és rajtad keresztül megjelenő eredményeiről.
Imádkozz azért, hogy el tudj szakadni attól, ami rombol téged és másokat. 
Imádkozz a hét feladataiért.
Válassz valakit, akiért egész héten, minden nap imádkozol.
Imádkozz a magyar népért.
Imádkozz a gyülekezet napközi táboráért.

6. Záróimádság - Kálvin János

Add meg mindenható Isten, mivel látjuk, hogy az istenteleneket mindig oly ellenállhatatlan erősséggel ragadják el a tisztátalan vágyaik, s annyira felfuvalkodnak a gőgtől, hogy mi igazi alázatot tanulhassunk, s úgy vessük alá magunkat Neked, hogy mindig a Te Ígédtől függjünk, és mindig ügyeljünk a Te utasításaidra. Mikor megtanultuk, miféle istentisztelet tetszik Neked, hadd tartsunk ki abban állandóan mindvégig. Soha ne mozdítson ki minket a helyzetünkből, és ne térítsen le utunkról semmiféle fenyegetés, veszély, vagy erőszak, hanem a Te Igéd iránti kitartó engedelmességgel mutatkozhassunk eleveneknek és engedelmeseknek, míg végül fiaiddá fogadsz, és összegyűjtesz abban a mennyei örökségben, amit Krisztus, a Te Fiad össze tagja számára elkészítettél. Ámen.

7. Miatyánk

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reformatusok.blog.hu/api/trackback/id/tr5518197459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása