Sokorói-dombság Reformátusai

Hétkezdő reggeli csendesség

2023. október 23. 05:00 - Bella Péter

2023. 10. 23.

Ezen a héten a nemzeti ünnep miatt nem tartunk úgy hétfő reggeli alkalmat, ahogy szoktunk, ezt itt, online formában tudjuk megoldani, hogy ne maradjon ki ez a hét sem. Az alábbiakban leírom a megszokott lépések szerint az alkalom menetét.

pexels-johnmark-smith-273936_1.jpg

1. Előkészület: keressünk egy csendesebb helyet otthon vagy ahol  éppen vagyunk, ahol egy kicsit egyedül lehetünk és nem zavar semmi. Készítsük elő a Bibliánkat, énekeskönyvünket, érdemes egy jegyzetfüzetet is magunknál tartani, lejegyzetelni, ha valami fontosat megértünk.

2. Röviden, saját szavainkkal kérjük Isten segítségét, jelenlétét.

3. Ének (ha van kedvünk és lehetőségünk énekeljük, de imádkozva olvasni is lehet csendben): 90

4. Igeolvasás: A bibliaolvasó kalauz szerinti újszövetségi napi igéje: Apcsel 18,24-28. Érdemes saját Bibliából, de ide is kiírjuk az adott részt az új fordítás szerint.

24 Eközben Efezusba érkezett egy Apollós nevű alexandriai származású zsidó férfi, aki ékesen szóló és az Írásokban jártas ember volt.

25 Ő már tanítást kapott az Úr útjáról, és buzgó lélekkel hirdette, és helyesen tanította a Jézusról szóló igéket, de csak János keresztségét ismerte. 

26 Bátran kezdett beszélni a zsinagógában is. Amikor meghallgatta őt Akvila és Priszcilla, maguk mellé vették, és még alaposabban megmagyarázták neki az Isten útját.

27 Amikor pedig át akart menni Akhájába, a testvérek biztatták, és írtak a tanítványoknak, hogy fogadják be őt. Amikor megérkezett, nagy segítségükre volt azoknak, akik a kegyelem által hívőkké lettek.

28 Mert erélyesen cáfolta a zsidókat, és a nyilvánosság előtt bizonyította az Írások alapján, hogy Jézus a Krisztus.

a. Olvassuk el először egyben.
b. Olvassuk el gondolategységenként meg-megállva, elmélkedve. Gondolkodjunk el azon, mi szólít meg az adott versekből, mondatokból, hogy mit tudunk meg Istenről, Jézusról, mit tudunk meg az emberről, hogyan kapcsolódhat mindez hozzánk, a saját tapasztalatainkhoz. Segítségként írok pár, az igemeditációt segítő mondatot - de nem kötelező ezekhez ragaszkodni. (Ha valami különösen is megérint, ha fontosnak érezzük, érdemes leírni.)

24-25.v. Apollós úton volt, nem csak fizikailag, de lelkében is. Már megindult az Isten útján, de még nem érkezett meg teljesen. Már megragadta Krisztus, elindult, szolgált is, de még nem kapta a Szentlelket. Szép példája annak, amikor a megtérés nem csak egy pontszerű esemény, hanem egy folyamat. Gondolj vissza saját utadra Jézus Krisztus felé, milyen állomásai voltak? Most hol állsz Istennel közös utadon, hogy tudnád magadnak leírni azt?
26.v. Apollós bátor. Mennyire érzed magad bátornak, amikor Jézus melletti tanúként kell megszólalnod? 
Apollósra Isten vigyáz, útján kap tőle társakat, tapasztalt keresztényeket Akvila és Priszcilla személyében, akik maguk mellé veszik és tanítják. Kik azok az emberek, akik így álltak melléd, akiktől sokat kaptál hited fejlődésében? Látsz-e olyan embert, aki mellé így akar vezetni Isten, hogy te légy a segítője?
27-28. Apollós még úton van, de így is Isten tenyerén. És így is mennyi mindenben tudja segíteni Isten népét. Mi az, amiben te magad vagy segítségül Isten népének? Merre felé vezet Isten a szolgálatban? Érezted-e már valahova megérkezve, akár költözve, hogy Isten egyből adott ott társakat?

5. Imádság

Imádságban vizsgáld meg saját utadat Istennel. Imádkozza azért, amiben leginkább meg vagy akadva a hitedben. 
Adj hálát azokért a keresztény közösségekért, amikhez közöd van, a gyülekezetért, ahova tartozol.
Kérj bátorságot a szolgálatban, a bizonyságtételben.
Imádkozz olyan emberekért, akik elindultak már Krisztus útján, jó úton vannak, de még nem érkeztek meg teljesen.
Imádkozz a magyarságért, az országért.
Vidd Isten elé a hét feladatait, kihívásait.

6. Záróimádság - Ravasz László imádsága 1956 karácsonyi házi áhítatából

Atyánk, az Úr Jézus Krisztusban! Légy áldott, hogy szerettél. Százezerszer áldott, hogy egyszülött Fiadat adtad érettünk. A Szentet, az Ártatlant, mi érettünk nyomorult bűnösökért, hogy segíts Szentlelkeddel, hogy hitünkkel átkaroljuk Őt, Neki adjuk testünket, lelkünket s Tőle soha többé el ne szakadjunk, sem életben, sem halálban, sem a boldog örökkévalóságban. Ámen.

7. Miatyánk

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reformatusok.blog.hu/api/trackback/id/tr5418240647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása