Sokorói-dombság Reformátusai

Hétkezdő Reggeli Csendesség - otthonra

2024. augusztus 25. 21:39 - Bella Péter

2024.08.26.

A nyár során ez a gyülekezeti alkalom ideiglenesen átköltözik online felületünkre. Ez egyben egy meghívás azoknak, akik személyesen hétfőnként hat órakor nem tudtak részt venni a közös imádságon, igeolvasáson. Bátorítunk mindenkit, hogy próbálja ki, milyen az igével kezdeni a hetet, akár munkába indulás előtt, akár nyaralás közben - és ezt ne csak egyszer, hanem rendszeresen. Ez akár egy minta is lehet arra, hogy a hét többi napján is elővegyük a Szentírást és elmondjuk Istennek azt, ami bennünk van.
Szeptemberben visszatér hétkezdő reggeli csendességünk a templom falai közé. 

1. Előkészület: keressünk egy csendesebb helyet otthon vagy ahol  éppen vagyunk, ahol egy kicsit egyedül lehetünk és nem zavar semmi. Készítsük elő a Bibliánkat, énekeskönyvünket, érdemes egy jegyzetfüzetet is magunknál tartani, lejegyzetelni, ha valami fontosat megértünk.

2. Kezdő imádság

Van úgy, hogy nincs már bátorságunk nekimenni az előttünk tornyosuló sziklának, pedig ott remeg szívünkben a szó: veled a kőfalon is átugrunk. Van, hogy csak bénultan állunk, üres tekintettel meredünk magunk elé, pedig tudjuk, hogy velünk vagy, nem hagysz el, átvezetsz a nehézségeken. Van, hogy a fájdalomtól, rossz hírtől, haláltól való rettegés olyan erővel vesz körbe minket, hogy még a te hatalmad is távolinak tűnik, Urunk! Csak annyink marad, hogy könnyeinkkel mondjuk el ezt neked! Hogy lásd, mi is sajnáljuk kishitűségünket, elesettségünket, azt, hogy ilyen kevéskék vagyunk! Szégyelljük, hogy pont a te erődben kételkedünk, de most nincs erőnk a következő lépésre. Semmi mást nem kérünk, könyörülő Istenünk, csak azt, hogy egy kicsit hadd pihenjünk meg szárnyad alatt! Ámen!

Hajdúné Tóth Lívia

3. Ének (ha van kedvünk és lehetőségünk énekeljük, de imádkozva olvasni is lehet csendben): 497

4. Igeolvasás: A bibliaolvasó kalauz újszövetségi igeszakaszából - Máté 16,21-23. Érdemes saját Bibliából olvasni, de ide is kiírjuk az adott részt az új fordítás szerint. 

21 Ettől fogva kezdett Jézus nyíltan beszélni a tanítványainak arról, hogy Jeruzsálembe kell mennie, sokat kell szenvednie a vénektől, főpapoktól és írástudóktól, meg kell öletnie, de harmadnapon fel kell támadnia.

22 Péter ekkor félrevonta őt, és feddeni kezdte: Isten mentsen, Uram, ez nem történhet meg veled!

23 Ő pedig megfordulva ezt mondta Péternek: Távozz tőlem, Sátán, kísértesz engem, mert nem Isten akaratára ügyelsz, hanem az emberekére.

a. Olvasd el egyben és csendesedj el mellette, adj időt a gondolataidnak, engedd, hogy először Isten Lelke vizsgáljon meg téged, mielőtt te vizsgálod az igét.

b. Olvasd el újra a huszonegyedik verset.

Jézus, a Messiás, a Megváltó nyíltan beszél arról, hogy mi fog vele történni. Trónralépés és földi hatalomátvétel helyett a szent városban fájdalom, megaláztatás és halál. Talán a feltámadás el sem jutott a tanítványok fülébe, ez annyira abszurd és botrányos.
Jézus nyíltan beszél arról, ami vele fog történni. Mit üzen Jézus nyílt beszéde? Milyen érzés neked Jézus nyílt és egyértelmű szavait hallani, bármikor, bármilyen helyzetben is szóljon hozzád? Jézus úgy a világ Ura, hogy közben nagyon nagy szenvedésen kellett keresztül mennie, mait ismert és vállalt. Ez mire tanít téged, mai krisztuskövetőt?

c. Olvasd el a huszonkettedik verset.

Péter félrevonja és megfeddi Jézust. Helyre akarja tenni, elmondani neki, hogy egy megváltóval ez nem történhet meg. Közben, miközben ez történik, az élre áll. Észre sem veszi, de megfordulnak a viszonyok tanítvány és mester között.
Volt-e olyan, hogy Istent olyannak ismerted meg, ami hasonló reakciót váltott ki? Amikor te akartál diktálni neki? Amikor te akartad megmondani, mit kell tennie, milyennek kell lennie? 
Hogyan reagálsz arra, amikor kiderül, Isten más, mint ahogy te elképzelted, másként szól, másként cselekszik veled és másokkal? Tudsz utánamenni így is? 

d. Olvasd el újra a huszonharmadik verset.

Péter azzal, hogy Jézusnak meg akarja mondani, mit kell tennie, Jézus tanítványa helyett akaratlanul a Sátán, Isten ellenségének eszköze. Még akkor is, ha a féltés beszél belőle. A "távozz tőlem" úgy is fordítható, hogy eridj mögém. Igazodj vissza - mondja Péternek, mert ez egyáltalán nem ártatlan helyzet.
Mi az, amiben vissza kell igazodnod Jézus mögé? Mi az, amiben nem engedsz neki, hanem te diktálsz? Mi az, amiben nem Isten akaratára figyelsz, hanem emberi gondoltaid, érzéseid vezetnek akár Istennel szemben is?

e. Olvasd el újra az egészet. Ami megfogalmazódik, mint üzenet, indítson el benned egy imádságot. Köszönd meg Istennek, hogy szól hozzád.

5. Imádság

Először azért imádkozz, amit az igédből magaddal kapcsolatban megértettél. 
Vidd Isten elé gyülekezetedet és egyházadat ennek az igének a fényében.
Adj hálát azért, amit Istenből eddig felismertél.
Imádkozz azért, hogy a következő héten mindenben tudd Isten akaratát követni.
Imádkozz a hét kihívásaiért, történéseiért.

6. Miatyánk

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reformatusok.blog.hu/api/trackback/id/tr7718473115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása