Sokorói-dombság Reformátusai

Hétkezdő Reggeli Csendesség - otthonra

2024. július 14. 21:08 - Bella Péter

2024.07.15.

A nyár során ez a gyülekezeti alkalom ideiglenesen átköltözik online felületünkre. Ez egyben egy meghívás azoknak, akik személyesen hétfőnként hat órakor nem tudtak részt venni a közös imádságon, igeolvasáson. Bátorítunk mindenkit, hogy próbálja ki, milyen az igével kezdeni a hetet, akár munkába indulás előtt, akár nyaralás közben - és ezt ne csak egyszer, hanem rendszeresen. Ez akár egy minta is lehet arra, hogy a hét többi napján is elővegyük a Szentírást és elmondjuk Istennek azt, ami bennünk van.
Szeptemberben visszatér hétkezdő reggeli csendességünk a templom falai közé.

pexels-tobiasbjorkli-2360684.jpg

Az alábbiakban leírom a megszokott lépések szerint az alkalom menetét.

1. Előkészület: keressünk egy csendesebb helyet otthon vagy ahol  éppen vagyunk, ahol egy kicsit egyedül lehetünk és nem zavar semmi. Készítsük elő a Bibliánkat, énekeskönyvünket, érdemes egy jegyzetfüzetet is magunknál tartani, lejegyzetelni, ha valami fontosat megértünk.

2. Kezdő imádság

Hálát adok Neked, mennyei Atyám, szeretett Fiad, a Jézus Krisztus által, hogy ma éjjel minden kártól és veszedelemtől megőriztél, és kérlek, őrizz meg engem a mai napon is a bűntől és minden gonosztól, hogy minden cselekedetem és egész életem tetszésedre legyen. Mert én magamat, testemet, lelkemet és mindenemet kezedbe ajánlom. Szent angyalod legyen velem, hogy a gonosz ellenség erőt ne vehessen rajtam. Ámen.
(Luther Márton)

3. Ének (ha van kedvünk és lehetőségünk énekeljük, de imádkozva olvasni is lehet csendben): 472

4. Igeolvasás: A bibliaolvasó kalauz szerinti heti zsoltár egy része - Máté 7,12-14. Érdemes saját Bibliából olvasni, de ide is kiírjuk az adott részt az új fordítás szerint. 

12. Amit csak szeretnétek, hogy az emberek tegyenek veletek, mindenben ugyanúgy tegyetek ti is velük, mert ezt tanítja a törvény és a próféták.
13 Menjetek be a szoros kapun! Mert tágas az a kapu, és széles az az út, amely a kárhozatba visz, és sokan vannak, akik bemennek azon.
14 Mert szoros az a kapu, és keskeny az az út, amely az életre visz, és kevesen vannak, akik megtalálják azt.

a. Olvasd el az igét egyben és gondolkozz el felette, időt adva a megértésnek.

b. Olvasd el a 12. verset

Azt, hogy hogyan bánjanak velünk az emberek, hogy mit szeretnénk kapni a kapcsolatainkban, azt tudjuk.
Vedd számba, neked mi fontos, hogyan viselkedjenek veled, milyen érzésekkel lépjenek oda, hogyan cselekedjenek veled?
Jézus azt mondja, ez az etalon, a minta abban, ahogy a tanítványa más emberekhez fordul. Úgy fordulsz a körülötted élők felé, ahogy várod, hogy feléd forduljanak? Azt teszed velük, amit szeretnél, hogy veled tegyenek? Ha nem, miért nem? Ki az, akivel ez megy? Ki az, akivel szemben nem megy? Miért?
Jézus szerint az Ószövetség is ezt a mintát adja az együttéléshez. Egyszerű, de mégsem ezt látjuk magunkban, magunk körül, miért?

c. Olvasd el a 13-14. verset

Jézus egy képet hoz, két kapuról. Az egyik széles, kényelmes, jó az út, ami oda vezet. Kellemes, könnyebb. A másik keskeny, nehéz átmenni, le kell venni a dolgainkat, le kell szállni a lóról. Az út is szűk, egy rossz lépés és már leléptünk róla.
Jézus miért a széles kaput, a széles utat választja képnek, hogy bemutassa, milyen az Isten nélküli élet, a kárhozat, az elpazarolt, elvesztegetett létezés? Mit üzen ez neked a mostani életedben? Milyen képet tennél ehhez hozzá?
Jézus miért a szoros, szűk kapu és keskeny út képét használja a követésre, az Istennel közös életre, az üdvösségre?  Mit gondolsz erről, ha a saját életedre nézel? Milyen következtetést tudsz levonni ezzel kapcsolatban saját magadra vonatkozóan? Milyen képet tennél ehhez hozzá?

d. Olvasd el még egyszer az egész szakaszt.

Milyen lehetett Jézusban, amikor ezt elmondta a tanítványoknak? Milyen érzés ezt olvasni? Milyen érzés ez neked, aki mai tanítványa vagy Jézusnak?

5. Imádság

Adj hálát az elmúlt hétért, az örömökért, de a nehézségekért is! Keresd a nehezebb pillanatok jó következményeit, gyümölcseit.
Adj hálát azért a jóért, ami rajtad keresztül ért másokat.
Tarts önvizsgálatot és tárd Isten elé azokat a pillanatokat, amikor nem jézusi módon fordultál az emberekhez.
Imádkozz azért, hogy a keskeny úton tudj tovább menni, tudj Jézus hűséges követője lenni. 
Imádkozz egy keresztény testvéredért, barátodért, olyanért, aki komoly kihívásokkal néz szembe.
Imádkozz azért, hogy a mindennapi élethelyzetekben tudj úgy viselkedni, cselekedni az emberekkel, ahogy szeretnéd, hogy veled bánjanak.
Imádkozz a gyülekezet és családod legidősebb tagjaiért.
Vidd Isten elé imádságban a hét feladatait, nehézségeit, terveit.

6. Miatyánk

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reformatusok.blog.hu/api/trackback/id/tr1518446589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása