Sokorói-dombság Reformátusai

Hétkezdő Reggeli Csendesség - otthonra

2024. június 30. 22:01 - Bella Péter

2024.07.01.

A nyár során ez a gyülekezeti alkalom ideiglenesen átköltözik online felületünkre. Ez egyben egy meghívás azoknak, akik személyesen hétfőnként hat órakor nem tudtak részt venni a közös imádságon, igeolvasáson. Bátorítunk mindenkit, hogy próbálja ki, milyen az igével kezdeni a hetet, akár munkába indulás előtt, akár nyaralás közben - és ezt ne csak egyszer, hanem rendszeresen. Ez akár egy minta is lehet arra, hogy a hét többi napján is elővegyük a Szentírást és elmondjuk Istennek azt, ami bennünk van.
Szeptemberben visszatér hétkezdő reggeli csendességünk a templom falai közé.

pexels-tima-miroshnichenko-5206052.jpg

Az alábbiakban leírom a megszokott lépések szerint az alkalom menetét.

1. Előkészület: keressünk egy csendesebb helyet otthon vagy ahol  éppen vagyunk, ahol egy kicsit egyedül lehetünk és nem zavar semmi. Készítsük elő a Bibliánkat, énekeskönyvünket, érdemes egy jegyzetfüzetet is magunknál tartani, lejegyzetelni, ha valami fontosat megértünk.

2. Kezdő imádság

Mennyei Atyánk! Tiéd az ország és a hatalom, tiéd a múlt, a jövő és kezedben a jelen. Tőled jönnek az ígéretek és tőled jöhet a bizonyság is jóságod és dicsőséged nagysága felől. Tiéd az életünk, mégha vonakodva adjuk is oda napról-napra neked. Köszönjük mégis megújuló biztatásodat, hogy úgy ahogyan vagyunk jöhetünk eléd. Évvégi fáradtságunkban, fogyó türelemmel, fel-fel törő méltatlankodással, bűneink miatti méltatlansággal. De neked adunk igazat és nem saját érzéseinknek, amikor mégis jövünk, hogy lássuk hatalmadat és dicsőségedet, és hogy részünk legyen a szeretetedben, amely az életnél is jobb. Add nekünk értenünk Igédet értelmünkkel és szívünkkel. Ne vond meg tőlünk Szentlelkedet! A Krisztusért kérünk, hallgass meg minket! Ámen!
(Édes Árpád)

3. Ének (ha van kedvünk és lehetőségünk énekeljük, de imádkozva olvasni is lehet csendben): 794

4.  Igeolvasás: A bibliaolvasó kalauz szerinti heti zsoltár egy része - Máté 5,13-16. Érdemes saját Bibliából olvasni, de ide is kiírjuk az adott részt az új fordítás szerint. 

13 Ti vagytok a föld sója. Ha pedig a só megízetlenül, mivel lehetne ízét visszaadni? Semmire sem való már, csak arra, hogy kidobják, és eltapossák az emberek.

14 Ti vagytok a világ világossága. Nem rejthető el a hegyen épült város.

15 Lámpást sem azért gyújtanak, hogy a véka alá tegyék, hanem a lámpatartóra, hogy világítson mindenkinek a házban.

16 Úgy ragyogjon a ti világosságotok az emberek előtt, hogy lássák jó cselekedeteiteket, és dicsőítsék a ti mennyei Atyátokat.

a. Olvasd el az igét egyben és egy kis csendet tartva engedd közel magadhoz, gondolkodj el felette.

b. 13. vers

Jézus a mindenkori tanítványairól, követőiről és nekik üzenve mondja ezeket a mondatokat. A só abban a korban nem csak ételízesítő volt, hanem tartósításra is használták. Mit üzen ez neked saját kereszténységedre nézve? Mi adja az ízét, lényegét a te keresztény életednek? Milyen veszélyekre utalhat Jézus, hogy veszítheti el a lényegét hívő életünk? 

c. 14. vers

Aki a világ világossága, Jézus rólunk is így beszél: ti vagytok a világ világossága. Hogy jelenik meg benned Jézus fénye? Mi tudsz azért tenni, hogy a körülötted lévő sötétségben rajtad keresztül törjön át Isten világossága?
Milyen éjjel egy hegyen épített város? Mit jelent, hogy nem rejthető el? Mit jelenthet ez egy keresztény ember életére nézve? Mit jelenttethet a gyülekezetedre nézve?

d. 15. vers

Volt olyan, amikor úgy érezted, elrejtetted kereszténységedet? Mikor és miben kísért meg ez a leginkább? Mit tudsz ez ellen tenni? Mit tud ebben segíteni Isten? 

e. 16. vers

Ez a vers mit üzen neked? Mire bátorít? Mire figyelmezted? 

f. Mi az, ami téged megszólít ebből az igéből? Ami megmozdít benned valamit? Szakíts időt arra, hogy ezeket végiggondold. Amit megértettél, vidd imádságban Isten elé, beszéld meg vele is.

5. Imádság

Adj hálát Istennek, hogy Jézusban megismerted a világosságot, ami te életedet is kiemelte a sötétségből.
Adj hálát Istennek, hogy ízes és fényes életet találta benne és vele együtt áldást és ajándékot jelent mások számára az életed.
Imádkozz azért, hogy tudj kitartóan benne maradni a vele való kapcsolatban, hogy tovább tudd adni szavaidban, tetteidben az ő világosságát.
Imádkozz azért, hogy a gyülekezeted képes legyen olyan lenni, mint a hegyen épített város, hogy a gyülekezet tagjai ne rejtőzködjenek, hanem vállalják szolgálataikat.
Imádkozz a gyülekezeti napközis táborért.
Imádkozz a hetedért!

6. Miatyánk

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reformatusok.blog.hu/api/trackback/id/tr5318438193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása