Sokorói-dombság Reformátusai

Hétkezdő reggeli csendesség

2023. augusztus 14. 05:00 - Bella Péter

2023.08.14.

Ezen a héten nem tartunk úgy hétfő reggeli alkalmat, ahogy szoktunk, ezt itt, online formában tudjuk megoldani, hogy ne maradjon ki ez a hét sem. Az alábbiakban leírom a megszokott lépések szerint az alkalom menetét.

pexels-johnmark-smith-273936.jpg

1. Előkészület: keressünk egy csendesebb helyet otthon vagy ahol  éppen vagyunk, ahol egy kicsit egyedül lehetünk és nem zavar semmi. Készítsük elő a Bibliánkat, énekeskönyvünket, érdemes egy jegyzetfüzetet is magunknál tartani, lejegyzetelni, ha valami fontosat megértünk.

3. Ének (ha van kedvünk és lehetőségünk énekeljük, de imádkozva olvasni is lehet csendben): 445 (új énekeskönyv)

4. Igeolvasás: A bibliaolvasó kalauz szerinti újszövetségi napi igéne: 1Péter 1,22-25. Érdemes saját Bibliából, de ide is kiírjuk az adott részt az új fordítás szerint. 

22 Tisztítsátok meg lelketeket az igazság iránti engedelmességgel képmutatás nélküli testvérszeretetre, egymást kitartóan, tiszta szívből szeressétek,

23 mint akik nem romlandó, hanem romolhatatlan magból születtetek újjá, Isten élő és maradandó igéje által.

24 „Mert minden test olyan, mint a fű, és minden dicsősége, mint a mező virága: megszárad a fű, és virága elhull,

25 de az Úr beszéde megmarad örökké.”Ez pedig az a beszéd, amelyet hirdettek nektek.

a. Olvassuk el először egyben.
b. Olvassuk el gondolategységenként meg-megállva, elmélkedve. Gondolkodjunk el azon, mi szólít meg az adott versekből, mondatokból, hogy mit tudunk meg Istenről, Jézusról, mit tudunk meg az emberről, hogyan kapcsolódhat mindez hozzánk, a saját tapasztalatainkhoz. Segítségként írok pár, az igemeditációt segítő mondatot - de nem kötelező ezekhez ragaszkodni. (Ha valami különösen is megérint, ha fontosnak érezzük, érdemes leírni.)


22.v.: Itt a lélek szó alatt az ember maga, az élő ember belső világa értendő. Mit miért fontos ilyen értelemben is, nem csak külsőleg "mosakodni"? Az igazság szó, ami az eredeti szövegben van, az a valóságot jelenti, az Isten igazságát, azt, ami van, ami nem hamis, nem torzított. Milyen szempontból kell "megmosakodnod" most? Engeded Istennek, hogy megtisztítson?
Célja is van a hívő ember lelki tisztaságának, nem önmagáért van: képmutatás nélküli, kitartó, tiszta, kölcsönös szeretet. A cél a másikkal való szeretetkapcsolat erősítése, fenntartása. Miért ezt a célt határozta meg Isten? Mit jelent ez most a számodra? Milyen távlati következményei vannak, lehetnek ennek? Mi változna, ha minden hívő ember komolyan venné Péter sorait?
23.v.: A hitre jutott ember, akinek az életében első helyre kerül a Jézus Krisztus által kijelentett Isten, aki megéli, hogy Isten megbocsátott neki, meggyógyította, mert irgalmas, aki hiszi, hogy Jézus legyőzte a halált, akit a Szentlélek Isten megragadott, betöltött, aki visszafogadott gyereke lett az Atyának - az újjászületett. A kapcsolat Istennel nem csak egy mellékes dolog, hanem új kezdet, új élet, új jövő, raádásul győztes és halál felett is diadalmas. Hiszed-e ezt, amikor magadat nézed? Hogy ez rád is igaz? Mit jelent ez a mostani helyzetedben?
Az újjászületés Isten igéje által, azon keresztül, az igét megértve, elfogadva, megélve valósul meg. Mit üzen ez most neked?
24-25.v.: Péter Ézsaiást idézi (Ézsaiás 40,6-8), ahol a próféta szavai ezek a neki feladatot adó Istennek válaszolva. Az ember élet Isten nélkül mulandó, veszteséget halmoz fel. Hol éred ezt tetten a saját életedben, a múltban, a jelenben? Hol éred tetten ezt a környezeteden? Ami nem múlandó, az Isten igéje. Az ige nem csak szó, hanem Isten tette is, alkot és teremt, életet ment és hitet ébreszt. Az Ige megmarad, hisz nem csak az Írás az ige, de Jézus Krisztus is az, a testté lett ige. Ha az ige bennünk, akkor megmaradunk mi is. Mit jelent ez a számodra? 

5. Imádság

Vidd Isten elé életed azon területeit, ahol leginkább érzed a mulandóság erejét. 
Vidd Isten elé saját magadat, ahogy vagy, imádságban, azon részeit életednek, ahol a leginkább szükséged van arra, hogy Isten "megmosson", megtisztítson.
Imádkozz azért, hogy mindig legyen elég erőd és akaratod az ige olvasására és tanulmányozására, hogy párbeszédbe kerüljön az életeddel.
Imádkozz családodért, a közelebbi és a távolabbi családtagjaidért. A hívőkért most különösen is, hogy erősödjenek hitben.
Imádkozz a hét feladataiért, kihívásaiért. Imádkozz azért, hogy a nehézségekre, a nem várt eseményekre Jézushoz méltó módon reagálj.

6. Záróimádság - Kálvin János

Add meg nekünk mindenható Isten, hisz oly sok, oly világos és oly szilárd bizonysággal mutattad is meg, hogy ne reménykedjünk más Megváltóban, csak abban, Akit Te küldtél el, s Te szenteltél meg isteni és örök hatalmaddal oly sok csoda által, s pecsételtél el mind az evangélium prédikálása, mind a te Lelked pecsétje által a szívünkben, s erősítsd is ezt meg napi megtapasztaláson át. Add, hogy szilárdan és megingathatatlanul megmaradjunk Őbenne, soha el ne térjünk Tőle, s a hitünk se ingadozzék, hanem kiálljuk a Sátán minden kísértését, s így tartsunk ki a Te szent elhívásodnak útján. Végül pedig hadd legyünk egybegyűjtve abba az örök áldottságba és nyugalomba, ami a Te Fiad vére árán vétetett meg a számunkra. Ámen

7. Miatyánk

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reformatusok.blog.hu/api/trackback/id/tr418192165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása