Sokorói-dombság Reformátusai

Hétkezdő reggeli csendesség

2023. július 31. 05:00 - Bella Péter

2023.07.31

Ezen a héten nem tartunk úgy hétfő reggeli alkalmat, ahogy szoktunk, ezt itt, online formában tudjuk megoldani, hogy ne maradjon ki ez a hét sem. Az alábbiakban leírom a megszokott lépések szerint az alkalom menetét.

 patrick-fore-b_shpu5m3nk-unsplash.jpg

1. Előkészület: keressünk egy csendesebb helyet otthon vagy ahol  éppen vagyunk, ahol egy kicsit egyedül lehetünk és nem zavar semmi. Készítsük elő a Bibliánkat, énekeskönyvünket, érdemes egy jegyzetfüzetet is magunknál tartani, lejegyzetelni, ha valami fontosat megértünk.

2. Rövid imádság: saját szavainkkal röviden kérjük Istent, hogy jelenlétével segítsen minket.

3. Ének (ha van kedvünk és lehetőségünk énekeljük, de imádkozva olvasni is lehet csendben): 799 (új énekeskönyv)

4. Igeolvasás: A bibliaolvasó kalauz szerinti újszövetségi napi igének egy része: 2Timóteus 4,9-18 (Ha van időnk, az egész részt  elolvashatjuk a 22. versig). Érdemes saját Bibliából, de ide is kiírjuk az adott részt az új fordítás szerint.

9 Igyekezz minél előbb hozzám jönni,

10 mert Démász elhagyott engem, mivel ehhez a világhoz ragaszkodott, és elment Thesszalonikába, Kreszcensz pedig Galáciába, Titusz meg Dalmáciába.

11 Egyedül Lukács van velem. Márkot vedd magad mellé, hozd el magaddal, mert hasznomra van a szolgálatban.

12 Tikhikoszt elküldtem Efezusba.

13 Köpenyemet, amelyet Tróászban Karposznál hagytam, hozd el, amikor jössz; hozd el a könyveket is, de főként a pergameneket.

14 Alexandrosz, a rézműves sok rosszat követett el ellenem. Megfizet majd neki az Úr cselekedetei szerint.

15 Te is őrizkedj tőle, mert igen hevesen ellenállt a mi beszédeinknek.

16 Első védekezésem alkalmával senki sem volt mellettem, mindenki elhagyott. Ne számítson ez bűneik közé!

17 De az Úr mellém állt, és megerősített, hogy elvégezzem az ige hirdetését, és a népek valamennyien meghallják azt. Azután megszabadultam az oroszlán szájából.

18 Meg is szabadít engem az Úr minden gonosztól, és bevisz az ő mennyei országába. Övé a dicsőség örökkön-örökké. Ámen.

a. Olvassuk el először egyben.
b. Olvassuk el gondolategységenként meg-megállva, elmélkedve. Gondolkodjunk el azon, mi szólít meg az adott versekből, mondatokból, hogy mit tudunk meg Istenről, Jézusról, mit tudunk meg az emberről, hogyan kapcsolódhat mindez hozzánk, a saját tapasztalatainkhoz. Segítségként írok pár, az igemeditációt segítő mondatot - de nem kötelező ezekhez ragaszkodni. (Ha valami különösen is megérint, ha fontosnak érezzük, érdemes leírni.)

9-11. v. Ki az az ember az életemben, aki nagyon hiányzik, akinek a jelenléte nagyon jó lenne most melletted? Miért? 
Ki az az ember, akiről tudod, hogy elhagyta az egyházat, lehet, hogy a hitét is? Miért történt ez vele? Mit lehet segíteni, hogy egy ilyen utat járó ember visszatérjen?
14-15.v. Ez az ismeretlen Alexandrosz sok rosszat elkövetett Pál ellen, de ő gyűlölködik, a bosszút is elengedi. Átadja a visszavágást az Úrnak. Miért teszi? Miért jobb elengedni és átadni Istennek? Milyen jó következményei lehetnek ennek? Te meg tudod tenni?
16-17.v. Amikor emberileg egyedül maradt az apostol, Isten akkor is vele volt, és ez elég volt a számára. Mit üzen ez neked? Miben jelent bátorítást?
18.v. Pál apostol a szabadító Istent dicsőítve néz a jövőbe, élő reménységgel. Saját életedre nézve mit üzen ez? Mennyire része ez a győztes reménység az életednek, mennyire határozza meg a jövőhöz való hozzáállásodat?

5. Imádság

Imádkozz azokért az emberekért, akik hiányoznak, messze vannak tőled.
Imádkozz azokért az ismerőseidért, akik kiléptek az egyházból, elfordultak a hittől.
Imádkozz ellenségeidért. Imádkozz azért, hogy a megfelelő magatartással tudj élni az ellenségeid felé.
Adj hálát Istennek, aki soha nem hagyott magadra és nem is fog.
Imádkozz a munkában megfáradt emberek nyári pihenéséért. (Akár saját magadért is, ha ez igaz rád.)
Imádkozz a hét feladataiért.

6. Záróimádság - Kálvin János

Add meg nekünk mindenható Isten, mivel oly tiszta tükörben tártad elénk ókori néped iránti csodálatos gondviselésedet és ítéleteidet, hogy mi is meg legyünk győződve arról, hogy a te kezed és védelmed alatt állunk. Add, hogy Rád támaszkodva remélhessük a vezetésedet, történjen bármi is, hiszen Te soha nem hagyod figyelmen kívül a biztonságunkat, s így biztos és nyugodt elmével hívhassunk Téged segítségül. Hadd várjunk félelem nélkül minden veszélyt a világ minden változásai közepette a Te Igéd alapjára támaszkodva, ami soha nem tévedhet, s ígéreteidre támaszkodva hadd nyugodjunk meg Krisztusban, Akire rábíztál minket, s Akit megtettél egész nyájad pásztorának. Add, hogy úgy gondoskodjon rólunk, hogy elvezessen a háborúskodásnak ezen az útján, legyen az bármennyire bajokkal terhes és kavargó, míg meg nem érkezünk abba a mennyei nyugalomba, amit a tulajdon vérével vásárolt meg a számunkra. Ámen.

7. Miatyánk

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reformatusok.blog.hu/api/trackback/id/tr6918182349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása