Sokorói-dombság Reformátusai

Hétkezdő reggeli csendesség - otthonra

2023. május 02. 05:00 - Bella Péter

2023. május 2.

Mivel ezen a héten hétfőn a május elseje miatt nem tudunk olyan formában együtt lenni, ahogy szoktunk, itt, online formában tudjuk megoldani, hogy ne maradjon ki ez a hét sem. Az alábbiakban leírom a megszokott lépések szerint az alkalom menetét.

 aaron-burden-4ewwsxadhe4-unsplash_1.jpg

1. Előkészület: keressünk egy csendesebb helyet otthon, ahol egy kicsit egyedül lehetünk és nem zavar semmi. készítsük elő a Bibliánkat, énekeskönyvünket, érdemes egy jegyzetfüzetet is magunknál tartani, lejegyzetelni, ha valami fontosat megértünk.

2. Rövid imádság: saját szavainkkal röviden kérjük Istent, hogy jelenlétével segítsen minket.

3. Ének (ha van kedvünk és lehetőségünk énekeljük, de imádkozva olvasni is lehet csendben): 549

4. Igeolvasás: A bibliaolvasó kalauz szerinti újszövetségi napi ige: Márk 4,1-20 (Ha van időnk, az egész fejezetet elolvashatjuk). Érdemes saját Bibliából, de ide is kiírjuk az adott részt az új fordítás szerint.

1 Ismét tanítani kezdett a tengerparton, és igen nagy sokaság gyülekezett hozzá, ezért hajóba szállva a tengeren maradt; az egész sokaság pedig a tengerparton volt.

2 Sokat tanította őket példázatokban; és ezt mondta nekik tanítás közben:

3 Halljátok! Íme, kiment a magvető vetni,

4 és történt vetés közben, hogy némely mag az útfélre esett, de jöttek a madarak, és felkapkodták.

5 Némelyik pedig a köves helyre esett, ahol kevés volt a föld, és azonnal kihajtott, mert nem volt mélyen a földben;

6 amikor pedig felkelt a nap, megperzselődött, és mivel nem volt gyökere, kiszáradt.

7 Más része a tövisek közé esett, de a tövisek megnőttek, megfojtották, és így nem hozott termést.

8 A többi pedig a jó földbe esett, és mikor kikelt, és szárba szökkent, termést hozott: egyik a harmincszorosát, másik a hatvanszorosát, sőt némelyik a százszorosát is.

9 Majd hozzátette: Akinek van füle a hallásra, hallja!

10 Amikor egyedül maradt, a körülötte lévők a tizenkettővel együtt megkérdezték őt a példázatokról.

11 Jézus így szólt hozzájuk: Nektek megadatott az Isten országának titka, de a kívül valóknak minden példázatokban adatik,

12 hogy látván lássanak, de ne ismerjenek, és hallván halljanak, de ne értsenek, hogy meg ne térjenek, és bűneik meg ne bocsáttassanak. Ézs 6,9-10

13 Azután így szólt hozzájuk: Nem értitek ezt a példázatot? Akkor hogyan fogjátok megérteni a többit?

14 A magvető az igét veti.

15 Az útfélre esett mag: azok, akiknek hirdettetik az ige, de amikor hallgatják, azonnal jön a Sátán, és kiragadja a beléjük vetett igét.

16 A köves helyre vetett mag: azok, akik amikor hallgatják az igét, azonnal örömmel fogadják azt,

17 de nem gyökerezik meg bennük, ezért állhatatlanok, és ha nyomorúságot vagy üldözést kell szenvedniük az ige miatt, azonnal elbuknak.

18 Megint más a tövisek közé vetett mag: ezek azok, akik meghallják az igét,

19 de e világ gondja, a gazdagság csábítása vagy egyéb dolgok megkívánása benövi és megfojtja az igét, úgyhogy ez sem hoz termést.

20 A jó földbe vetett mag: azok, akik hallgatják az igét, befogadják, és az egyik harmincannyi, a másik hatvanannyi, némelyik pedig százannyi termést hoz.

a. Olvassuk el először egyben.
b. Olvassuk el gondolategységenként meg-megállva, elmélkedve. Gondolkodjunk el azon, mi szólít meg az adott versekből, mondatokból, hogy mit tudunk meg Istenről, Jézusról, mit tudunk meg az emberről, hogyan kapcsolódhat mindez hozzánk, a saját tapasztalatainkhoz. Segítségként írok pár, az igemeditációt segítő mondatot - de nem kötelező ezekhez ragaszkodni. (Ha valami különösen is megérint, ha fontosnak érezzük, érdemes leírni.)

1-2.v.: Jézus tanít és az ő tanítása nem csupán ismeretátadás. Gondoljuk csak végig, milyen sok mindent megértettünk már az ő szavain keresztül magunkról. De elhiszed-e azt, hogy még szükséged van tanításra? Meg van-e benned az az őszinte, nyitott kíváncsiság, mint a Jézust hallgató sokaságban? Várod-e, hogy akár most ráébresszen valami nagyon fontosra.
3-9.v.: Jól ismert példázat, most mégis próbáld magad odaképzelni azok közé, akik ott a hajónál először hallották. Mintha először hallanád. Képzeld el magát a példázatot. Milyen érzéseid lesznek ezeket a mondatokat hallva? Milyen kérdések merülnek fel? Mi áll belőle a legközelebb hozzád? Hol látod benne magadat?
10-12.v.: Nehéz versek ezek, de ne ijedjünk meg. Jézus a tanítványainak mondja, azoknak, akik együtt töltötték vele minden idejüket. A példázatok nem csak tanítást jelentenek, nem csupán megfejteni való rejtvényeket, nem csupán egy irodalmi műfajt. Titok is, amit az ember nem tud felfedni. Ez sokakat megállít. Azért is, mert nem ezt várja Istentől, nem ez az elvárás. A példázattal dolgozni kell. Gondold végig, hogy azok az igék, amik nem szóltak neked korábban, azok lehet, hogy azért voltak így, mert te vártál mást, mint amit kaptál? Kész vagy-e arra, hogy időt áldozz az Isten üzenetére? Kész vagy arra, hogy a Szentlélek segítségét kérd? Nem akarod-e időnként túl könnyen venni az Isten szavát?
13-14.v.: A magvető az igét hirdető Jézus Krisztus. Korabeli módszer szerint belenyúl kötényébe, markol és szórja, sokat sokfelé. Pazarol, nem spórol. Mai is így van ez, Jézus szól, beszél, hozzánk is. Mit mond ez el neked Jézusról?
15.v.: Jézus válasza mit indít el benned? Mit lehet ez ellen tenni?
16-17.v.: Milyen gondolatok szólalnak meg ezt olvasva? Ki jut eszedbe, milyen példa? Saját magadat ilyen összefüggésben, veszélyes lehet-e rád ez a helyzet, úgy, ahogy Jézus lefesti?
18-19.v.: Hogy fordítanád le ezeket a mondatokat egy kortársadnak, aki nem érti a bibliai, keresztény fogalmakat? Mit üzen neked? 
20.v.: Ha a mag jó földbe hullik, gazdagon terem. Ez a te esetedben is így van. Számba szoktad venni, hogy idővel milyen hatása van, milyen következménye a meghallott, megértett és életre váltott isteni szónak? Milyen ige hozott legutóbb gyümölcsöt az életedben? Hálát adtál ezért?

5. Imádság

Ami az igéből való találkozásból megszólított, azt tárjuk oda Istennek.
Ha valamire rávilágított, kérjük tőle segítséget.
Ha valakit elénk hozott az igével való foglalkozás, imádkozzunk érte!
Ha van bennünk az adott hétre nézve kérdés, félelem, terv, öröm, azért is imádkozhatunk.
Imádkozzunk az igehirdetőkért, a egyház tanítóiért. Imádkozzunk a gyülekezetben szolgáló prédikátorokért és hitoktatókért.
Imádkozzunk azokért, akiknél azt látjuk a saját környezetünkben, hogy halljék az igét, de még valami miatt nem szökkent szárba, nem gyökerezett meg.
Imádkozzunk azért, hogy a mi életünkben teremjen gyümölcsöt az Isten igéje.
Imádkozzunk a betegekért. 

6. Záróimádság

Hálát adok Neked, mennyei Atyám, szeretett Fiad, a Jézus Krisztus által, hogy ma éjjel minden kártól és veszedelemtõl megõriztél, és kérlek, õrizz meg engem a mai napon is a bûntõl és minden gonosztól, hogy minden cselekedetem és egész életem tetszésedre legyen. Mert én magamat, testemet, lelkemet és mindenemet kezedbe ajánlom. Szent angyalod legyen velem, hogy a gonosz ellenség erõt ne vehessen rajtam. Ámen
(Luther Márton reggeli imádsága)

7. Miatyánk

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reformatusok.blog.hu/api/trackback/id/tr8318114906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása