Sokorói-dombság Reformátusai

Karácsonyi istentisztelet 2020. december 25.

2020. december 25. 06:40 - Bella Péter

Információk és tudnivalók

 

james-coleman-dsbfynedeim-unsplash.jpgAz idei karácsonyunkon a járványhelyzet miatt csak online istentiszteletünk lesz, december 25-én 10 órakor.

A közvetítést a gyülekezet Youtube csatornáján lehet elérni, ide kattintva.

Az istentiszteleten úrvacsora is lesz, a húsvétihez hasonló formában. Tudnivalók az otthoni úrvacsora menetével kapcsolatban:

1. Hogyan fogunk úrvacsorázni?

Házi istentiszteleti közösségben, miközben virtuálisan kapcsolódunk a közvetítéshez is. Az úrvacsoránk házi úrvacsora, ami hitvallásainkkal és hagyományainkkal egyezik és olyankor alkalmazandó, amikor valamilyen ok miatt nem tudunk összegyűlni a megszokott módon. Részlet az egyházunk által megküldöttekből: „Az otthoni úrvacsora szükséghelyzetet jelez (súlyos betegség, kijárási tilalom, járvány, háború). Nem pótolja a gyülekezeti közösség úrvacsora-ünnepét, ám rendkívüli helyzetekben felette szükséges, hogy az úrvacsorában megtapasztaljuk a Krisztussal való titokzatos közösséget a Szentlélek erejében”.
Ez az úrvacsora érvényes, hitvallásaink alapján nem feltétel, hogy lelkipásztor kezéből vegyük vagy hogy csak templomban lehet. A feltétel Krisztus jelenléte a Szentlélek által.

2. Mi a menete a házi úrvacsorának?

A közvetítés során a megszokott liturgiánkhoz hasonló rend lesz, amiben - ahogy máskor is - elérünk az úrvacsora részéhez. Itt a lelkipásztor a szokott módon készíti fel a közösséget a kenyér és a bor vételére, bibliából való olvasással, bűnvalló imádsággal, hitvallással, a megfelelő kérdésekkel. Az otthonokban lévő, az istentiszteletet követő testvérek a lelkésszel együtt mondják a hitvallást, az imádságot, a kérdésekre feleljenek hitük és szándékuk szerint. Ezek után a lelkész  veszi a kenyeret és bort és odaadja a jelenlévőknek (családtagok, kántor). Eközben otthonainkban megtörténik ugyanez.
A formára vonatkozva két módot is javasolnék, szabadon lehet választani. a. Előkészítünk egy kis kenyeret egy tálon és annyi pohár bort, ahány úrvacsorázó van. A kenyeret körbeadjuk, mindenki tör magának. Majd mindenki magához veszi egy poharat is, amiből iszik. b. A családfő vagy a legidősebb református családtag tör kenyeret egyesével mindenkinek majd végül magának is. Ez után adja a poharakat, majd ő is magához veszi, és bort is isznak a tagok.
Mivel lehet, gyerekek is lesznek velünk közösségben, őket meg lehet áldani a családfőnek vagy egy felnőttnek. A gyermek fejére, vállára tett kézzel lehet egy bibliai igét mondani vagy ennyit: "Kísérje Isten áldása az utadat!" vagy "Legyen áldás az életeden!"

2. Lehet-e egyedül úrvacsorázni?

Igen lehet. Ugyanúgy érvényes.

5. Kötelező így úrvacsorázni?

Nem, ez egy lehetőség, ha valaki nem szeretné ezt a módot, nem kell, kérjük, az úrvacsora alatt otthonában imádsággal kísérje a szertartás ezen részét.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reformatusok.blog.hu/api/trackback/id/tr516357034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása