Sokorói-dombság Reformátusai

Felfelé nyitva - május 13.

2020. május 13. 07:00 - Bella Péter

Amikor fölszikkadt a lehullott harmat, apró szemcsék borították a pusztát: mintha apró dara lett volna a földön. Amikor meglátták ezt Izráel fiai, azt kérdezték egymástól: Mi ez? Nem tudták ugyanis, hogy mi az. De Mózes megmondta nekik: Ez az a kenyér, amelyet az Úr adott nektek eledelül.
2Mózes 16,14-15

gilberto-parada-mw00tr34o2c-unsplash.jpg

Mi ez? Nem tudták ugyanis, hogy mi az. 
Hogy mi ez? Nem tudod, honnan tudnád? Ez az élő Isten csodája. Igazi. Nem kell szégyellni, hogy nem tudod, rab voltál, nyomorba zárva, kiéheztetve. Meg kell tanulni.

Hogy mi ez? Isten szabadsága. Étel, speciális időszakra hangolva. Isten kezéből jön a kenyér is, de az máshogy. Ott generációk adták át egymásnak a tudást, mindig ugyanúgy, esetleg kicsit jobban, búza, liszt, kovász, sütés, kenyér. Kell hozzá idő, lehetőség, de van ritmusa, tudjuk, hogyan kell. A pusztában ez nem működik, Isten átvágja a kanyart, mert Isten ilyen. Amikor minden lehetőséged megvan, megteremti a lehetőséget a tudásra, a tapasztalatra, hogy élj vele. Termessz búzát, vegyél lisztet, süss kenyeret. Ha azonban az ismeretlenben vagy, akkor Isten átvágja a kanyart, akkor másként csinálja, hogy életben maradj. De megcsinálja. Ez a manna, naponta, pont elég. Ezt tanulni kell. Aztán, ha felismered, össze kell szedni.

Hogy mi ez? Bizonyíték. Hogy van Isten. Hogy nem hagy magadra. Hogy ha már a pusztában vagy, akkor sem vagy a senkiföldjén. Nincs olyan, hogy senkiföldje, minden föld Isten földje. Az a puszta Isten pusztája. Neki mindenhol van ereje, eszköze, lehetősége és nem fél használni.

Hogy mi ez? Lecke, pedagógiai módszer. Hogy nem spájzolom, mert nem lehet, nem halogatom. A csodát nem lehet tartalékolni, nem lehet későbbre halasztani. Annak akkor van ott az ideje, akkor kell átélni. A nagy hal nem jön vissza prófétát nyelni holnap. Jézus nem nem nyitott étkezdét ötezreknek. Mannát most kapsz, most edd. Különleges idők ezek. A puszta közepén nem lehet kenyeret sütni, aztán amikor helyreáll a rend, akkor már nem érkezik manna.

Hogy mi ez? Minta, neked is, nekem is. Hogy nem hagy bennünket magunkra az Isten. Hogy megtalálja az utat a segítségre, nem kell félteni. Életben tart, életet ad és életet pótol. 

 Bella Péter

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reformatusok.blog.hu/api/trackback/id/tr9015686610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása