Sokorói-dombság Reformátusai

Felfelé nyitva - április 29.

2020. április 29. 07:00 - Bella Violetta

Az embergyermek ritka gyámoltalan. Ha adok neki enni, eszik, ha nem, akkor éhezik. Ha rendesen öltöztetem fel, jól van, ha nem, megfázik. Más élőlények kölykei sokkal önálóbbnak születnek: egy újszülött csikó például a születését követően reszketegen ugyan, de túlméretezett lábaira áll és úgy tud szopni. Egy kutya 2-3 évesen már teljesen kifejlettnek számít, az ember gyerkőcöket ebben az életkorban még sokszor saját törekvéseik ellenében kell életben tartani. Hosszú folyamat az, aminek a végén önállónak lehet nevezni valakit, van, akit talán élete végéig sem. És még a fejlődéslélektani mérföldköveket figyelembe sem vettük, hogy valaki milyen felnőttségre jut el, csak úgy a biológiai működést, életbonyolítást. 

Isten úgy találta ki, hogy kiszolgáltatottságban nőjünk fel. Isten úgy látta jónak, hogy egymásrautaltságban nőjünk fel. Senki nem mondhatja hogy nem szorul másokra, teljesen független, teljesen önellátó. 

jimmy-conover-svoqvrjwfpw-unsplash.jpg

Sőt, lehetünk akármilyen idősek és akármilyen profin önellátók, önmenedzselők, énmárka építők, sasszézhattuk végig az összes fejlődéslélektani krízist sikerrel: kiszolgáltatottak maradunk. Isten úgy találta ki, hogy kiszolgáltatottságban nőjünk fel, sőt ki se nőjünk belőle, hanem inkább belenőjünk és legyünk benne otthonosak, hálásak, biztonságban és örömmel. 

Most a legtöbb ember egy ellenséges, tüdőt-életet támadó majdnem élőlénynek éli meg kiszolgáltatva magát. És feszeng ebben, frusztálódik tőle, panaszos. De idősebbek még megélték, milyen diktatórikus rendszereknek kiszolgáltatva lenni. A kiszolgáltatottság nyert egy nagyon rossz jelentést. Valami, amit minden erővel le kell győzni, ami ellen védekezni kell. 

De jó lenne azt átadni a világban, hogy Istennek kiszolgáltatva lenni az valami egész más. Hogy az olyan, mint amikor az önmagát megnyugtatni nem tudó ordító gyereket álomba dúdoljuk, öleljük, meg ringatjuk. Kiszolgáltatva Istennek Isten szolgál nekünk: lábat mos, ha kell. Gondoskodik betevőről. Őriz és véd: sokszor akár saját törekvéseink ellenében is életben tart. Akár a vele dacolásunk ellenére is szeret.

Tudod-e szeretni a kiszolgáltatottságod? 

...megkérdezték tőle: Ki a nagyobb a mennyek országában? Ő odahívott egy kisgyermeket, közéjük állította, és ezt mondta: Bizony mondom nektek, ha meg nem tértek, és olyanok nem lesztek, mint a kisgyermekek, nem mentek be a mennyek országába.  Aki tehát megalázza magát, és olyan lesz, mint ez a kisgyermek, az a nagyobb a mennyek országában. 
Máté 18,1-5

Bella Violetta

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reformatusok.blog.hu/api/trackback/id/tr9215646642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása