Sokorói-dombság Reformátusai

Felfelé nyitva - április 15.

2020. április 15. 07:00 - Bella Violetta

Majd így szólt hozzájuk: Ezt mondtam nektek, amikor még veletek voltam: be kell teljesednie mindannak, ami meg van írva rólam Mózes törvényében, a prófétáknál és a zsoltárokban. Akkor megnyitotta értelmüket, hogy értsék az Írásokat, és így szólt hozzájuk: Úgy van megírva, hogy a Krisztusnak szenvednie kell, de a harmadik napon fel kell támadnia a halottak közül, és hirdetni kell az ő nevében a megtérést és a bűnbocsánatot minden nép között, Jeruzsálemtől kezdve. Ti vagytok erre a tanúk.
Lukács 24,44-48

Nagy a krónikás felelőssége. Hogy mondja el, hogy írja le, hogy adja tovább úgy, hogy ne értsék félre? Például hogy se jobboldal, se baloldal, se más érdek ne üljön rá és sajátítsa, vagy fordítsa ki. Képzeld el egy pillanatra, hogy az unokádnak meséled el ezt az egész koronavírusos mizériát - amiről ha szerencséje van, csak a nagyi történeteiből hallhat. Amit mesélnél, az melyik párt, melyik sajtóorgánum nézőpontja? Maszk vagy nem maszk, teszt vagy nem teszt? Tudod egyáltalán úgy mondani, hogy ne egyik vagy másik oldali szókészlet és nézőpont legyen az, amit mondasz? Azt mondod, Jézus korában nem volt ez ilyen bonyolult? Ó dehogynem! Rómával megalkuvók, ellenük lázadók, zélóták, szadduceusok, farizeusok mind külön érdekekkel és olvasattal és akarattal. 

Veszélyezteti az üzenetet nemcsak az, ami kívülről jön, de tőlem származik, az is: amikor csak azt domborítom ki az eseményekből, ami engem annyira érdekel és érint. Ma ezt szoktuk a legbocsánatosabbnak tartani, a blogger, az influenszer személyisége a vivőanyag a hírhez, vagy épp a termékhez. De ha mondjuk lehetnék krónikása a koronavírus vagy épp a rák ellenszere feltalálásának, akkor ne arról beszéljek, hogy mikor hittem magam koronavírusosnak, hanem arról, ami mindenkit érint: hol, kinél, mikor található meg az ellenszer és kinek hála. 

Annyi kísértés, annyi eshetőség a torzulásra. Annyiféleképpen torzulhat az üzenet. Milyen csodálatos, hogy az Isten mégis az emberre bízta az evangélium hirdetését, annak ellenére, hogy tudja, milyen krónikások vagyunk. És nem kallódott el a kor cifra társadalmának közepette. És Lukács sem vitte félre azzal, hogy arról írjon, milyen pulzusszámmal jött ki Lázár a sírból. Az evangélium közérdek, és milyen jó, hogy a Szentlélek gondozta a tanúk szavát. 

Ma se félj tanúnak lenni! Most hogy az interneten látom, kik nézik az istentisztelet közvetítését, sokaknak örülök, hogy ni, nem is gondoltam, de jó hogy így virtuálisan betette a lábát! A mostani helyzet lelkeket nyitogat, akik várják a tanúkat, a krónikásokat. Mit tudsz elmondani Jézusról?
 joao-cruz-ikepl3jkvqu-unsplash.jpg

Bella Violetta

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reformatusok.blog.hu/api/trackback/id/tr1415613590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása