Sokorói-dombság Reformátusai

Tudnivalók az idei húsvéti istentiszteletről és az úrvacsora módjáról

2020. április 08. 19:25 - Bella Péter

urvacsora1.jpg

Sajnos, a megszokott formában nem tud a gyülekezet közössége együtt lenni húsvétkor. Azonban lesz istentisztelet, az elmúlt hetekhez hasonló közvetítés segítségével, amit otthon lehet követni. Ezen az istentiszteleten úrvacsorázni is tudunk, az egyházunkban régóta ismert (csak éppen elfelejtett) módon, a kenyeret és a bort házi úrvacsoraként vesszük magunkhoz.
Ezzel kapcsolatban írok le néhány fontos dolgot:

1. Mikor lesz gyülekezetünk húsvéti istentisztelete? Hol lehet követni?

Húsvét vasárnap délelőtt 10 órakor, a gyülekezet Facebook oldalán és a Youtube oldalán lehet követni. JAVÍTÁS: a megfelelő technikai feltételek hiányában élőben csak a Facebookon lesz elérhető az alkalom a Youtube-ra egy jobb minőségű felvétel kerül majd később
A Fecebook oldal ide kattintva érhető el, érdemes bekövetni. A Youtube oldal itt érhető el, érdemes feliratkozni és a kis harangra is rákattintani, hogy értesítést is kapjunk új videókról.

2. Hogyan fogunk úrvacsorázni?

Házi istentiszteleti közösségben, miközben virtuálisan kapcsolódunk a közvetítéshez is. Az úrvacsoránk házi úrvacsora, ami hitvallásainkkal és hagyományainkkal egyezik és olyankor alkalmazandó, amikor valamilyen ok miatt nem tudunk összegyűlni a megszokott módon. Részlet az egyházunk által megküldöttekből: „Az otthoni úrvacsora szükséghelyzetet jelez (súlyos betegség, kijárási tilalom, járvány, háború). Nem pótolja a gyülekezeti közösség úrvacsora-ünnepét, ám rendkívüli helyzetekben felette szükséges, hogy az úrvacsorában megtapasztaljuk a Krisztussal való titokzatos közösséget a Szentlélek erejében”.
Ez az úrvacsora érvényes, hitvallásaink alapján nem feltétel, hogy lelkipásztor kezéből vegyük vagy hogy csak templomban lehet. A feltétel Krisztus jelenléte a Szentlélek által.

3. Mi a menete a házi úrvacsorának?

A közvetítés során a megszokott liturgiánkhoz hasonló rend lesz, amiben - ahogy máskor is - elérünk az úrvacsora részéhez. Itt a lelkipásztor a szokott módon készíti fel a közösséget a kenyér és a bor vételére, bibliából való olvasással, bűnvalló imádsággal, hitvallással, a megfelelő kérdésekkel. Az otthonokban lévő, az istentiszteletet követő testvérek a lelkésszel együtt mondják a hitvallást, az imádságot, a kérdésekre feleljenek hitük és szándékuk szerint. Ezek után a lelkész  veszi a kenyeret és bort és odaadja a jelenlévőknek (családtagok, kántor). Eközben otthonainkban megtörténik ugyanez.
A formára vonatkozva két módot is javasolnék, szabadon lehet választani. a. Előkészítünk egy kis kenyeret egy tálon és annyi pohár bort, ahány úrvacsorázó van. A kenyeret körbeadjuk, mindenki tör magának. Majd mindenki magához veszi egy poharat is, amiből iszik. b. A családfő vagy a legidősebb református családtag tör kenyeret egyesével mindenkinek majd végül magának is. Ez után adja a poharakat, majd ő is magához veszi, és bort is isznak a tagok.
Mivel lehet, gyerekek is lesznek velünk közösségben, őket meg lehet áldani a családfőnek vagy egy felnőttnek. A gyermek fejére, vállára tett kézzel lehet egy bibliai igét mondani vagy ennyit: "Kísérje Isten áldása az utadat!" vagy "Legyen áldás az életeden!"

4. Lehet-e egyedül úrvacsorázni?

Igen lehet. Ugyanúgy érvényes.

5. Kötelező így úrvacsorázni?

Nem, ez egy lehetőség, ha valaki nem szeretné ezt a módot, nem kell, kérjük, az úrvacsora alatt otthonában imádsággal kísérje a szertartás ezen részét.

6. Mit tegyen az, akinek nincs internete vagy nem szívesen használja?

Húsvét vasárnap 9 órakor a Duna tv-n lesz református istentisztelet közvetítés, Bogárdi Szabó István püspök úr szolgálatával, erre a közvetítésre hívják azokat a gyülekezeteket és reformátusokat, akik nem tudnak vagy nem akarnak a fentebb leírt módon úrvacsorázni.

7. Hogyan készülhetünk erre az istentiszteletre?

Egyházunk Elnökségi Tanácsa ezt javasolja:
"-Kérjük testvéreinket, hogy testileg és lelkileg ugyanúgy készüljenek a kommunikációs eszközök segítségével közvetített istentiszteletre, mint amikor a nem veszélyhelyzeti időben indultak Isten házába.
-Kérjük, teremtsék meg a teljes odafigyelés és bekapcsolódás körülményeit, a közvetítés idejére készítsék elő a Szentírást és az énekeskönyvet, kapcsolják ki azokat az eszközöket, amelyek zavarják vagy akadályozzák a teljes odafigyelést, tegyenek félre minden más munkát és tevékenységet.
-Kérjük, hogy a közvetített istentiszteletbe ugyanúgy kapcsolódjanak be, mint ahogyan az általában szokás: együtt mondjuk az imádságokat, énekeljük az énekeket.
-Kérjük, tartsák be a törvényi előírásokat és az alapvető higiénés szabályokat, tehát lehetőség szerint csak az egy háztartásban élők vagy közvetlen családtagok alkossanak házi gyülekezetet."

Amire szükség van: kenyér és bor. A bor lehet fehér vagy vörös egyaránt. Egészségügyi okokból vagy mert valaki nem iszik alkoholt, lehet szőlőlét is inni.

8. Ezután mindig így lesz az úrvacsora?

Természetesen nem, csak a rendkívüli helyzet kívánja ezt és élhetünk a lehetőségekkel, amit a technika ad nekünk. Ha minden visszaáll a megszokott rendbe, gyülekezetünkben az istentisztelet és az úrvacsora is a megszokott és szeretett formában fog újra megtörténni.

Mindenkit szeretettel bátorítunk és hívunk a saját vagy a tévés istentisztelet követésére.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reformatusok.blog.hu/api/trackback/id/tr6015599328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása