Sokorói-dombság Reformátusai

Felfelé nyitva - április 2.

2020. április 02. 07:00 - Bella Péter

A Lélek gyümölcse pedig: szeretet, öröm, békesség, türelem, szívesség, jóság, hűség, szelídség, önmegtartóztatás. Az ilyenek ellen nincs törvény.
Galata 5,22-23

shawn-ang-6bbtx7vllga-unsplash.jpg
A napokban tanultam egy új szót: balkonkert. Egy rádióbeszélgetésben hallottam, milyen nagy bajban vannak a járványhelyzetben a kertészek, mert ezekben a hónapokban kellene eladniuk a nagy részét a palántáknak, ültetendő gyümölcsöknek, zöldségeknek, virágoknak. Baj van, mert nem lehet pár hónappal eltolni az ültetést, amikor idő van, idő van. Ebben a beszélgetésben mondta a megkérdezett szakértő, hogy még a városokban is ott a balkonkert, rendeljünk az erkélyre, a folyosóra magokat, palántákat és segítsünk így azokon a családokon, akik mindezt kínálják.


Utánanéztem, tényleg gazdag lehet egy ilyen balkonkert. Virágok, zöldségek, gyümölcsök, sőt gyümölcsfák is nevelhetők. Még megenni való szőlőben is gondolhatunk. Nincs kifogás, virágba borulhat, gyümölcsöt hozhat az erkély, a gang még akkor is, ha ez az egész a kertekre és a szántóföldre van kitalálva.

 

chris-barbalis-dhvtr5fwbhi-unsplash.jpg

Nincs kifogás nekem sem, az életem balkonkertjét is létre lehet, létre kell hívni. Pál sorai nem csak a szőlőskerteknek, a mezőknek, a szántóföldeknek szólnak, a Lélek gyümölcsét nem csak missziós utak, gyülekezeti termek és templomok, nem csak nagy találkozások és tömegrendezvények hozhatják. Ha a legtöbbet koptatott lépcsőház, a tornác, ahova kiállok a kávéval, az erkély, ahol teregetek is lehet kert, akkor abban a térben, ahova most be vagyok kényszerítve, ott is teremhetem a Szentlélek aktív közreműködésével az életgyümölcsöket.

Nem is lehetőség, hanem az egyetlen esély, hogy amikor visszakapjuk a teljes teret, a megszokott időritmust, a többieket, ne kiéhezetten, roncsokként térjünk vissza. Azzal, akivel közös az erkély, a tornác de a nappali, a konyha és a háló is, azzal együtt kell teremni a gyümölcsöt - most a balkonkertben - hogy legyen elég vitamin, elég erő, ellenállóképesség, amíg tart ez az egész. Teremnünk kell együtt és egymásnak, így összezárva is, most így, hát nem erre van szükségünk? Szeretetre, örömre, békességre, türelemre, szívességre, hűségre, szelídségre, mértékletességre?

 

Bella Péter

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reformatusok.blog.hu/api/trackback/id/tr8415581836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása