Sokorói-dombság Reformátusai

Felfelé nyitva - március 30.

2020. március 30. 07:00 - Bella Violetta

Így szól a Seregek Ura, Izráel Istene valamennyi fogolyhoz, akiket fogságba vitettem Jeruzsálemből Babilóniába:  Építsetek házakat, és lakjatok bennük! Ültessetek kerteket, és egyétek azok gyümölcsét!  Házasodjatok, szülessenek fiaitok és leányaitok! Házasítsátok meg fiaitokat, és adjátok férjhez leányaitokat! Szüljenek azok fiúkat és lányokat! Szaporodjatok azon a helyen, és ne fogyjatok!  Fáradozzatok annak a városnak a jólétén, ahová fogságba vitettelek titeket, és imádkozzatok érte az Úrhoz, mert annak a jólététől függ a ti jólétetek is!  Ezt mondja a Seregek Ura, Izráel Istene: Ne engedjétek, hogy rászedjenek benneteket a próféták és a jósok, akik köztetek vannak, és ne hallgassatok az álomlátók álmaira!  Mert hazugságot prófétálnak nektek az én nevemben. Nem én küldtem őket! – így szól az Úr. Ezt mondja az Úr: Majd ha eltelik a babiloni hetven esztendő, akkor gondom lesz rátok, és valóra váltom azt a jót, amelyet megígértem, és visszahozlak benneteket erre a helyre. Mert csak én tudom, mi a tervem veletek – így szól az Úr –: jólétet és nem romlást tervezek, és reményteljes jövő az, amelyet nektek szánok.Ha segítségül hívtok, és állhatatosan imádkoztok hozzám, akkor meghallgatlak benneteket. Ha kerestek majd, megtaláltok engem, ha teljes szívből kutattok utánam. Megengedem majd, hogy megtaláljatok – így szól az Úr –, és jóra fordítom sorsotokat: összegyűjtelek titeket minden nép közül; mindenhonnan, ahová csak szétszórtalak – így szól az Úr –, és visszahozlak erre a helyre, ahonnan fogságba vitettelek titeket.
Jeremiás könyve 29, 4-14.

 

alexey-turenkov-tldaknks1ug-unsplash.jpgJó hírt hirdetni könnyű. A rossz hír hozóját pedig gyakran érdemtelenül is büntetik. Nem szívesen állnék ott a sajtótájékoztatókon most azok helyében, akik a halottak, megbetegedések számát, a szükséges és nehéz intézkedéseket, vagy a munkahelyek bezárását kénytelenek bejelenteni.

Mennyivel könnyebb, népszerűbb üzenetek a szokásos szlogenek: „meg tudod csinálni…mert megérdemled…merj élni”. De vannak helyzetek, amikor satnyának bizonyulnak, hiába népszerűek. Az olaszoknak sem igazán vált be az "andra tutto bene", vagyis "minden rendben lesz", mert csak rövidke hamis biztonságérzetet hozott, ezzel a vírus malmára hajtva a vizet.

Izrael nehéz időszakában, a fogságban is voltak, akik népszerű üzenetet hirdettek: hogy rövid lesz ez a baj, már töri is össze Isten az ellenség hatalmát, nem kell félni! Elvégre mi baj lehet, ha reményt keltenek… jó kedvvel még a gond is könnyebb, nem? A gond csak az, hogy nem ezt mondja Isten. Jeremiás kapja a nehéz és kevésbé népszerű üzenetet, hogy a fogság kemény lesz és hosszú. Hogy be kell rendezkedni erre az állapotra, nem csak röpke hetek, vagy pár hónap, amire majd rossz álomként tekintenek vissza, hanem komoly, súlyos idő, egy emberöltő, amiről szó van. Ezért telepedjenek is le, házasodjanak, építsenek, tervezzenek hosszú távra, mert nem holnap és nem a jövő héten szabadulnak. De - és itt jön az üzenet másik fontos része - lesz szabadulás! Nem is csak valami kis könnyebbség, enyhülés, hanem szabadulás! Isten már készíti, hogyan gyűjti össze újra és viszi haza őket.   

Azt figyelem meg, mióta tart ez a bizonytalanság, több ismerősöm is érdeklődőbbé, nyitottabbá vált lelki szempontból. Milyen üzenettel álljunk eléjük, mit képviselünk? A népszerűt vagy az igazat? Kísértés, hogy rövidrezáró keresztyén közhellyel bagatellizáljuk el az embertársunk félelmeit, de az is kísértés, hogy a remény, a szabadítás hirdetése nélkül károgjunk. 

Nagyon sokak egzisztenciája fog megreccsenni az elkövetkező időben. Van, aki szerint minden ötödik magyar magán a víruson is át fog esni, átélve az egészsége miatti félelem mellett a medikális protokolloknak való kiszolgáltatottságot is. Sokaknak kell újraépítenie majd magát kisvállalkozása becsődölése miatt. Sok baj lesz. És talán a vírus maga lecseng pár hónap alatt, ha Isten is úgy akarja, de a gazdasági következmények még egy jó darabig velünk maradnak. Be kell rá rendezkedni. Elsősorban nem spájzzal, hanem lélekkel. De a baj súlyával azonos a súlya a szabadításnak is. " Reményteljes jövő az, amelyet nektek szánok..."

zach-rowlandson-9ukmal9r7xc-unsplash.jpg

 Bella Violetta

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reformatusok.blog.hu/api/trackback/id/tr615570138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása