Sokorói-dombság Reformátusai

Felfelé nyitva - március 17.

2020. március 17. 07:00 - Bella Péter

10 Jákób pedig elindult Beérsebából, és Hárán felé tartott. 11 Elért egy helyre, és ott töltötte az éjszakát, mert a nap lement. Fogott egyet az ott levő kövek közül, a feje alá tette, és lefeküdt azon a helyen. 12 És álmot látott: Egy lépcső állt a földön, amelynek teteje az égig ért, és Isten angyalai jártak azon fel és le. 13 Odafönt pedig az Úr állt, és ezt mondta: Én vagyok az Úr, atyádnak, Ábrahámnak Istene, és Izsáknak Istene! Ezt a földet, amelyen fekszel, neked adom és a te utódaidnak. 14 Annyi utódod lesz, mint a föld pora, terjeszkedni fogsz nyugatra és keletre, északra és délre, és általad nyer áldást, meg utódod által a föld minden nemzetsége. 15 Mert én veled vagyok, megőrizlek téged, akárhova mégy, és visszahozlak erre a földre. Bizony, nem hagylak el, amíg nem teljesítem, amit megígértem neked.
1Mózes 28,10-15

hlinka-1.jpg

Az a pusztaság, ahol Jákób menekült, szinte végtelennek tűnhetett, nappal messzire ellátni a kopár, száraz vidéken. Bár a síkot hegyek törik meg, messzeség, ameddig a szem ellát. Jákóbnak ez a nagy tér mégsem a szabadságot adta, nem a hatalmas távlatokat. Szűk volt neki a világ, le volt zárva minden irányba, akármennyire is tág teret adott neki a pusztaság. Elrontott mindent, a visszaút lezárult, nem mehetett oda vissza, ahonnan menekült. Még van három égtáj, de az pedig a lehetetlent és reménytelenséget rejtette magában. Ahogy Jákób este egyedül a feje alá húzza a követ, egy olyan ember képét mutatja, akit bezárt az élete, akinek már nincsenek lehetőségei, aki kiszakadt a megszokott jóból és most nincs semmije. Minden irányból bezárva alszik el.

Csakhogy nincs minden irányból lezárva a fiú élete, nem csak a hátra és az előre, a balra és a jobbra van. Van még egy dimenzió, amihez fel kell nézni. Álmában létrát, más fordítás szerint egy lépcsőt lát, aminek a teteje az égig ér. Egy lépcső, fel. Négy irányban zárva van Jákób élete, de Isten üzen - felfelé nyitva van. Isten ígéretei, hűsége, jelenléte megnyitja a bezárt életet, emberen túli irányba és távlatokkal. És megerősíti. Nem veszi ki Isten Jákóbot a nehézségekből, végig kell mennie rajta, de változni fog, tanulni fog és mivel vele lesz végig Isten, több lesz a végén. Felfelé nyitva van az élete és ez adja meg a lehetőséget Jákóbnak, hogy a négy égtáj felé is ki tudjon lépni. Hogy folytassa az életet, hogy betöltse azt, ami az ő küldetése. Átvenni a nagyapjának, az apjának adott szövetséget.

Felfelé nyitva - ígéri a különös álom, ami az Isten szavának hordozója. Felfelé nyitva - ígéri a mai hívőnek is, bármennyire beszorítva is érezze magát abban a különös helyzetben, amiben most vagyunk. Felfelé nyitva marad minden, legyünk egy kórházszobában vagy a lakásunk falai közé zárva, legyünk száműzve az eddig megszokott távolságoktól és lehetőségektől, valójában soha nem leszünk teljesen beszorítva. Mindig meglesz az a plusz dimenzió, amit az Atya megtervezett nekünk, amit a Fiú visszaadott nekünk és amiben a Szentlélek napról napra segít tájékozódni.

Felfelé nyitva van, és marad az életünk, bármi is történjék.

Bella Péter

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reformatusok.blog.hu/api/trackback/id/tr5415528622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása