Sokorói-dombság Reformátusai

Lelkipásztori levél a presbiteri választások elé

2023. november 11. 09:07 - Bella Péter

2023. november 11.

Kedves Testvérem!

Mint azt régóta hirdetjük, ránk következő vasárnap, november 12-én, a 10 órakor kezdődő istentisztelet utáni egyházközségi közgyűlés keretén belül sor kerül a presbitérium következő hat évre történő megválasztására.

Még néhány személyes megjegyzést hadd fűzzek a választási folyamathoz a gyülekezet lelkipásztoraként.

Az egyházközségi választás nem olyan, mint a politikai választások. Nem pártok küzdenek egymással, nem kampányok csapnak össze. Gyülekezetünk jelöltjei sem ellenségei egymásnak. A cél sem az egyéni győzelem, hanem hogy az Isten akarata megvalósuljon és a gyülekezet közössége kiválassza a megfelelőnek tartott embereket.

Kérdés, hogy kit válasszon az ember? A legszimpatikusabb jelöltet? Azt, akinek a hitgyakorlása, a kegyessége a legközelebb áll a miénkhez? Azt, aki amúgy is közel áll hozzánk? Lehet. De lehet, hogy nem. Egy tanácsot hadd adjak. A presbiteri tisztség nem rang, nem pozíció, hanem szolgálat. A presbiter sáfár, azaz olyan személy, aki megbízást kapott arra, hogy az Isten tulajdonát gondozza, őrizze, ez a tulajdon a gyülekezet, a közösség lelki és anyagi javai. A fő kérdés, amit fel kell tennünk, hogy bizalommal tesszük-e le a gyülekezetünk feletti döntéseket a jelölt kezébe?

Én magam örülök annak, hogy gyülekezetünkben eddig békében zajlottak a választások, kérem, hogy az utolsó napokban is maradjon így. A jelöltek különbözőek sok mindenben: van, aki már presbiter egy ideje, van, aki most kezdené ezt az utat, mások az erősségek, mások a gyengeségek, különbözőek az Istennel eddig megtett út jellemzői. De én bizalommal mondhatom, hogy a jelöltjeink életét ismerve mindannyiukban látom Jézus Krisztus munkáját.

Kérem, imádkozzon a választásért! Imádkozzunk a választás békéjéért, azért, hogy akiket megválasztunk, felelősen elindulhassanak a kijelölt úton, Isten akaratát keresve és szem előtt tartva. Imádkozzunk azért, hogy akiket nem választanak meg, ne keseredjenek meg, hanem találják meg a szolgálatukat a gyülekezetben, azt, amiben gyümölcsöt teremhetnek. Imádkozzunk azért, hogy az egész választási folyamatban a Szentháromság Isten dicsősége tűnjön elő és lehessen a közösségünk élő hitvallása az egész választás.


Az alábbiakban még egyszer összefoglaljuk az eddig elmondott és leírt tudnivalókat.

Kiket választunk?

Egy főgondnokot (aki a lelkipásztor mellett a gyülekezet vezetője), hat presbitert (akik a lelkésszel együtt a gyülekezet vezető testülete, a presbitérium, a hat presbiter közé tartozik a főgondok is), és két pótpresbitert(tanácskozó taggal részt vehetnek a presbiteri üléseken és pótolhatják az esetlegesen kieső presbitereket).
Fontos, hogy a főgondok-jelölt megválasztása akkor érvényes, ha elegendő szavazatot kap, mint presbiter is. Tehát, az a gondolat, hogy a jelöltre szavazok, mint főgondok, presbiterként pedig hat (vagy kevesebb) másikat választok, az nem jó, mert akkor nem lesz főgondokunk és új választást kell tartani.

Kiket választhatunk meg?

A gyülekezet tagjai által jelölt embereket, akik az egyházi törvényeknek megfeleltek és a presbitérium is megszavazta őket. A jelöltek rövid bemutatkozását itt találja: https://reformatusok.blog.hu/2023/10/21/fogondnok_es_presbiter_jeloltek_bemutatkozasa

Kik választanak?

Az egyházközség teljes jogú választó tagjai, akik gyülekezeti hozzájárulást fizettek, és akik így a tavalyi Választói Névjegyzékben szerepelnek.

Hogy zajlik a választás?

Az istentisztelet után átalakulunk egyházközségi közgyűléssé. A választást a választói bizottság elnöke vezeti.

A választás titkosan, az erre a célra elkészített megszámolt és lepecsételt szavazólapokon, amelyen ABC-sorrendben szerepelnek a presbiter és főgondnok jelöltek. A szavazatok egy zárt urnába kerülnek, a szavazatokat ezután a választási bizottság tagjai számolják meg.

  • A választók szavazata akkor érvényes, ha a nevek melletti körbe két egymást metsző egyenest húznak jól látható módon.
  • Mivel egy főgondnok-jelölt van, így egy személyre lehet szavazni.
  • Tizenegy presbiter-jelölt van, a szavazás akkor érvényes, ha legfeljebb hat szavazatot ad a szavazó egyháztag. A nulla szavazat és a hatnál több érvénytelen szavazatnak minősül.

A presbitérium tagjai a hat legtöbb szavazatot kapó jelöltek lesznek. A hetedik és nyolcadik legtöbbet kapó jelöltek lesznek a pótpresbiterek.

Mikortól indul a presbitérium megbízatása?
2024. január 1-től. 

Jogorvoslati lehetőségek vannak?

Igen, a szavazást követő 15 napban lehetőség van jelezni az esetleges törvénytelenségeket és szabálytalanságokat.

Kérem, hogy ne az utolsó percben érkezzünk az istentiszteletre, az adminisztratív teendők miatt! Amennyiben lehetséges, hozzon magával tollat!

Imádságos szívvel és Istenbe vetett bizalommal, szeretettel:

Bella Péter lelkész

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reformatusok.blog.hu/api/trackback/id/tr3518256047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása